Tuesday, February 7, 2017

Krndija - Uspon na Petrov vrh i Kapovac

     Snijeg koji je pao prije tjedan, dva, polako kopni a sunce je jedva koji put provirilo u ovih nekoliko tjedana. Nije ni čudo da statistički a i u zbilji imamo visoku stopu samoubojstava. Ali da se mi ne bi u maglovitoj i slaboosunčanoj panonskoj nizini samoPOubijali, koristimo naš stari moto: „Tamo gore, osjećam se bolje“ tako da Leo u petak UNATOČ lošim prognozama, najavljuje izlet sa laganom bljuzgicom i mogućnošću kiše. Istovremeno mi se zbog te meteorološke pretpostavke i išlo i nije. A kome se ide po ružnom vremenu osim onima koji su stvarno željni izleta i druženja ili onih koji se pripremaju za Mont Blanc?

   Probudio sam se u jutro, tmurno, kiša paducka… Mislim si pa di ćemo po ovom (ne)vremenu. Nit je vrijeme, nit je nevrijeme zapravo. Ništa, pravit ću se da idemo i lagano se spremam. Svako malo, provirujem vani… i dalje je oblačno. A ništa, idemo…. Valjda…
    Pola 8, evo ih stižu Leo i Haner. Ajme, pa stvarno idemo? Odlazimo po Ivu i pravac prema Krndiji do Tivanovog doma.
    Kako se približavamo polazišnom odredištu, oblaci se sve više razmiču i sunce nas grije. Kiše ni u tragovima! 
     Tamo su već stigli Darko, Pinta, Szonja i Ivana (O)lujić. 
  Pinta i Szonja idu trčat' a Ivana se pridružuje nama koji idemo na Kapovac preko Petrovog vrha.
   08:45 Nakon kraćeg hodanja po ravnom, staza kreće prilično strmo i majke mi mile, ko i obično, barem dvadeset puta sam pomislio još ovo brdo, još ovo brdo, još ovo brdo, još ovo brdo...(dobro Kiki) Znam da je to otrcani filing sa svakog planinarenja ali ovoliko puta to do sad nisam pomislio NIGDAR.




    Staza je solidno izmarkirana jednim dijelom, iako nailazimo na puno okruglih marki koje su predimenzionirane, no bolje i takve nego bliže proplanku Petrovog vrha, gdje ih nema jer su vjerojatno posječene a one koje su preostale, su vrlo slabo uočljive jer ih je izbrazdala kora od drveta.

Darko je sa sto metara uočio jednu takvu predimenzioniranu


 Moram napomenuti da je godina počela vrlo plodno. Ne, ne očekujemo prinovu u PD-u, nego u planinarskom smislu se dosta hodalo.  Bilo se u Sloveniji, pa Tuzli, od doma do Paučja, pa opet Sloveniji i moram priznati da se nisam toliko naodao kao sad na putu za Kapovac. Imao sam dojam da smo krenuli sa -500m na tih 792m. To je ono što podcjenjujemo u Slavoniji. Sjajnih tura se može složiti i ova tura je izvanredna za ekipu koja ju može ishodati. I da je bila još jedna sporija grupa, mogla je sa Petrovog vrha bez problema nazad prema Tivanovu i bog te veselio.
    Putem susrećemo Pintu, Szonju i ogromnog džukca koji ih slijedi u stopu i plete im se pod nogama a za sve krivi splet okolnosti. 


     Ubrzo, poslije kratke pauze se razilazimo i oni se spuštaju putem za dolje a mi nastavljamo još dalje ka Kapovcu. Kapavac ili Kapovac, Miloš Obilić ili Kobilić? Ostavimo to geografima i povjesničarima. Ja bih ga radije zvao Kapovac jer mi osim u zezanciji, nije baš fora nazivati planine i vrhove po spolnim bolestima. 
    Zadnjih parsto metara priječimo po snijegu i eto nas gore.
   Netom prije vrha, nailazimo na vjesnike proljeća. Ne, nismo vidjeli Bosanca na mješalici nego visibabe. Napokooon!


   S vrha, odličan pogled u 360 stupnjeva i vrijeme je za krštenje! Našoj novoj planinarki Ivi je uspon na Kapovac prvi ozbiljniji uspon i red je da ju krstimo planinarskim šćapom i poželimo joj još barem tisuću u ovoj godini a poslije, tko zna.
  Penjemo se na drvenu piramidu koja se sve više ljulja. Pitali smo se je li to od Darkove travarice ili se stvarno ljulja? Jedva uspijevamo narediti mobitel da nas selfšuta. 
Kapovac, po nekima Kapavac, po nekima Kapovac. Po nekima 790 a po nekima 792m, pa ko šta voli

     Nakon kratke pauze, idemo dolje, ovaj put zaobilazeći Petrov vrh a za sam kraj puta, nas čeka vrlo strm silazak uz sajle. 


   Ostatak puta nastavljamo cestom i evo nas oko pola 3 kod Tivanovog doma. Ukupno preko pet sati hodanja i odlično iskorištena nedjelja!
 Svi skupa odlazimo na jedno pićence u Sidro a potom lagano prema kući.
Hvala Leu na odlično isplaniranom i vođenom izletu i ekipi na dobroj zabavi!

Kiki
  

       

No comments:

Post a Comment